Kategorije
Fiat

FIAT PREDSTAVIO HIBRIDNU PANDU I 500

Elektrifikacija je pozitivan trend u autoindustriji koji počinju pratiti svi brendovi. Fiat je upravo postao dio velike skupine brendova koji u svojoj ponudi imaju ekološki prihvatljive automobile sa značajno smanjenom emisijom štetnih gasova. Čast da budu prvi hibridi u historiji kompanije iz Torina, imaju modeli Panda i 500. Pokretaće ih novi trocilindarski motor iz FireFly porodice koji će imati integrisani starter generator od 12V, a snaga pogonske jedinice će iznositi 70 KS.

Oba modela na taj način zadržavaju svoje prepoznatljive osobine: efikasnot, kompaktnost i mala ukupna masa vozila, a sve to uz kvalitete koje može ponuditi jedan hibrid. Cilj Fiata je da omoguće svakome da vozi hibridni automobil, što znači da će ovi automobili biti i srazmjerno pristupačni.

Novi jednolitreni, trocilindarski FireFly motor će imati 70 KS što je jedna konjska snaga više od starog 1.2 Fire motora, a novi motor, s blagim hibridnim sistemom, osim što poboljšava efikasnost i smanjuje potrošnju goriva, paralelno smanjuje emisiju štetnih CO2 čestica  za oko 20 do 30%.

Modeli 500 i Panda predstavljaju dvije duše brenda Fiat. Prva, emocionalnija, je pop, dizajnerska i modna ikona. Druga je funkcionalnija, trendovska sa petero vrata. I jedan i drugi model su u mogućnosti da zadovolje svakog kupca i njegove potrebe, a po prvi put su zajedno u specijalnoj seriji: Hybrid Launch Edition.