Kategorije
Fiat

NOVI 500: VRIJEME JE ZA POKRET I STVARANJE BOLJE BUDUĆNOSTI

„Vrijeme je da se nešto preduzme i stvori bolja budućnost“. Planeta Zemlja prolazi kroz veoma delikatan period, jedinstven u svojoj historiji. Svi smo pozvani da nešto preduzmemo kako bismo stvorili bolju budućnost. Fiat prihvata izazov iznošenjem svog porodičnog dragulja: modela 500. Zato što je 500 uvijek bio u koraku sa vremenom. On se mijenja kada se mijenjaju i društvene potrebe.

Danas je u Milanu predstavljen Novi 500, prvi potpuno električan automobil kompanije FCA. Promijeniće pravila igre za vozila bez emisija / 0 emisije štetnih gasova.

Kako bi zamislio budućnost modela 500, brend Fiat je počeo od onoga što ga je učinilo onim što jeste. Tako je bilo i sa prvom generacijom, koja je ponudila mobilnost i slobodu tokom 1960-ih godina. 500 je predstavljao radikalnu promjenu, i postao je voljeni brend. Automobil koji je uvijek bio na vrhu talasa, i koji se ustoličio kao ikona nakon svoje premijere, prije 63 godine.

Sa drugom generacijom, koja je izašla na tržište 2007. godine, Fiat 500 je uveo koncept ležernosti i šarma za gradske automobile, postajući ikona italijanske mode i stila koji je osvojio svijet. Model koji konstantno evoluira, koji je inspirisao umjetnike i muzičare tokom prošlih trinaest godina, i koji je bio osnova za preko 30 specijalnih serija.

Sada, u 2020. godini, dolazi nova era, i vrijeme je da Fiat 500 iskoristi svu svoju popularnost da inspiriše promjenu i postane deo rješenja.

Kako se očekuje da mobilnost postane održivija, povezana i autonomna, sa sve strožijim propisima, treća generacija modela Fiat 500 je još jednom u prvom planu, donoseći svakako i dizajn i uživanje u vožnji. To nije samo revolucija, nego „reinkarnacija“ duha, onoga koji može da inspiriše obnavljanje. U stvari, pravila i propisi nisu dovoljni za istinsku revoluciju, potrebno je nešto kultno i predivno: Novi Fiat 500.

Novi Fiat 500 je prvi automobil FCA kompanije koji ima novi Uconnect 5 sistem za informacije i zabavu, povezanu platformu koja je dizajnirana za budućnost. Razvijen sa idejom pružanja potpuno novog korisničkog iskustva kupcima, FCA koristi laki, intuitivni i nevjerovatno prilagodljivi Android Automotive operativni sistem. Na primjer, možete koristiti widgete kako biste konfigurisali način na koji se prikazuju funkcije i aplikacije. Apple CarPlay je već dostupan bežično. Sistem je takođe spreman da ponudi istu funkcionalnost za Android Auto.

Ukratko, model 500 nudi glatku integraciju sa Vašim pametnim telefonom, nudeći 10,25-inčni ekran visoke definicije osjetljiv na dodir, sa horizontalnim oblikom koji se savršeno uklapa u kontrolnu tablu vozila, prateći njegove linije.

UConnect 5 u kombinaciji sa Telematic Box modulom, kao i obaveznom funkcijom poziva u hitnim slučajevima, nudi kupcima mnoštvo inovativnih usluga povezanosti:

  • My Assistant: sistem asistencije koji povezuje kupca sa asistentom kako bi mogao da zatraži pomoć u slučaju kvara i da dobije podršku za rješavanje bilo kakvih problema. Kupac će takođe dobiti izvještaj putem e-pošte, kojim mogu provjeriti trenutni status automobila.
  • My Remote: na svom pametnom telefonu, kupci mogu provjeriti nivo napunjenosti baterije, zakažu punjenje vozila tokom najisplativijih termina; pronađu tačnu lokaciju svog vozila; zaključaju i otključaju vrata; upale i ugase svjetla i podese sistem klimatizacije.
  • My Car: kako biste provjerili stanje Vašeg vozila, sa trenutnom provjerom različitih parametara, od pritiska u gumama do termina servisa.
  • My Navigation: putem mobilne aplikacije, možete poslati destinaciju sistemu navigacije u vašem automobilu, identifikovati rutu, provjeriti stanje u saobraćaju i vremenske prilike na putu, kao i kamere za nadzor brzine. Takođe možete vidjeti lokacije za punjenje u Vašoj blizini, grafičkim prikazivanjem tačaka na mapi do kojih možete doći na osnovu preostalog nivoa napunjenosti baterije, Mape se uvijek mogu ažurirati putem interneta.
  • My Wi-Fi: pravi hotspot koji povezuje do osam elektronskih uređaja na internet u isto vrijeme, kao i kod kuće. My Wi-Fi Vam takođe dozvoljava da komunicirate sa svojim vozilom putem tehnologije za glasovnu asistenciju Amazon Alexa, vodeće u industriji.
  • My Theft Assistance: kupci se odmah obavještavaju u slučaju krađe njihovog vozila. Kada organi reda potvrde krađu, sistem za bezbjednost kupca će pružiti podršku pri vraćanju vozila.

Novi model 500 ima tri režima vožnje: Normal, Range i Sherpa, koji se mogu odabrati da odgovaraju Vašem stilu vožnje.

Konkretno, Sherpa režim optimizuje dostupna sredstva kako bi Vam omogućila da stignete na željenu destinaciju. Sherpa režim vožnje radi na nekoliko komponenata smanjujući potrošnju goriva na minimum, kako bi Vam omogućila da udobno stignete do željene destinacije unesene u navigacioni sistem ili do najbliže stanice za punjenje. Kao i Himalayan Sherpa, koja je zadužena za čitavu ekspediciju i vodi je do destinaciije, ovaj režim vožnje prilagođava brojne parametre: maksimalnu brzinu, ograničenu na 80 km/h; reagovanje pedale za gas, kako bi smanjio potrošnju energije; i deaktivacija sistema za kontrolu temperature i grijana sjedišta (vozač ima mogućnost da ih aktivira u bilo koje vrijeme).

„Normalni“ režim je najpribližniji vožnji vozila sa normalnim motorom sa unutašnjim sagorijevanjem, dok Range režim aktivira funkciju vožnje s jednom papučicom. Odabirom režima vožnje, praktično možete voziti novi model 500 samo sa papučicom za gas. Zapravo, otpuštanje papučice dovodi do mnogo većeg usporavanja nego kod normalnog motora sa sagorijevanjem, skoro kao da ste pritisnuli kočnicu. U svakom slučaju, kočnica se mora koristiti da biste potpuno zaustavili automobil, ali uz svakodnevnu upotrebu i malo iskustva, moguće je voziti samo sa papučicom za gas.

Motor raspolaže sa 87 kW / 115 KS,  obezbjeđujući maksimalnu brzinu od 150 km/h (limitiranu) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi, a od 0 do 50 km/h za 3,1 sekunde.