Kategorije
Škoda

LIFESTYLE KARAVAN U TREĆOJ GENERACIJI: NOVA ŠKODA OCTAVIA SCOUT

Škoda nastavlja širiti ponudu izvedbi modela Octavia. Pri samom predstavljanju, pored standardne Octavije u hatchback i karavanskom izdanju, predstavljena je plug-in hibridna varijanta sa iV oznakom. Početkom godine, stigle su sportske, RS izvedbe sa dizelskim, benzinskim i hibridnim motorima, a sada je ponudu upotpunila veoma popularna Scout izvedba. Octavia Scout je savršena zamjena za ljude koji žele svestran automobil, ali nisu ljubitelji modernih SUV vozila.

2-octavia_scout_2066_rear_f2-1

I dok je u prošlosti Octavia Scout bila dostupna isključivo
sa pogonom na sva četiri točka u seriji, nova Octavia Scout će po prvi put biti
dostupna i sa prednjim pogonom po nešto nižoj cijeni od verzija sa pogonom na
sva četiri točka. Ponuda motora polazi od 1.5 TSI benzinskog motora sa 150 KS i
2.0 TDI dizelskog agregata sa 115 KS. U oba slučaja, upareni su sa
šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Razinu iznad se nalazi 1.5 TSI e-TEC motor sa blagim hibridnim pogonom koji je uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Ukoliko želite još više snage, možete posegnuti za 2.0 TSI motorom od 190 KS ili „debitantom“ u modelu Octavia, a to je 2.0 TDI EVO sa 200 KS i 400 Nm. Oba najsnažnija motora u ponudi su uparena sa DSG automatskim mjenjačem koji prenosi snagu na sva četiri točka. 

5-octaviascout_dashboard-2

Zasnovana na posljednjoj generaciji Octavije Combi, Octavia Scout je 16 milimetara duža i 15 milimetara šira u odnosu na prethodnu generaciju, a Octavia Scout je zadržala i impresivnu zapreminu prtljažnika od čak 640 litara što je čini liderom u klasi. Octavia Scout ima naglašen avanturistički duh sa aluminijskim i plastičnim zaštitama i ojačanjima karoserije. Standardne 18-inčne felge su zamijenjene 19-inčnim, karakterističnim za Škodine Scout modele.