Kategorije
Škoda

NOVA ŠKODA OCTAVIA RS IV JE SNAŽNA I NJEŽNA PREMA OKOLIŠU

Prvi elektrifikovani RS model u historiji Škode

Škoda je danas predstavila potpuno novu Octaviju RS u iV izvedbi. Oznaka iV nam govori da se radi o punjivoj hibridnoj izvedbi Škodine sportašice koja je prvi put predstavljena 2001. godine, a danas je ona jedan od najpopularnijih modela u segmentu. Po prvi put, Škodin RS model ima i hibridni pogon te je ovo početak novog poglavlja za Češki brend.

Christian Strube, član Škodinog upravnog odbora za tehnološki razvoj je izjavio kako sa Octavijom RS iV, započinju novo poglavlje u uspješnom RS portfoliju. Po prvi put, za jedan RS model se koristi hibridna pogonska jedinica sa vrhunskim performansama i niskom potrošnjom goriva, kao i emisijom štetnih gasova.

Škoda Octavia RS iV koristi 1.4 TSI motor od 150 KS u kombinaciji sa elektromotorom, a ukupna snaga pogonske jedinice iznosi 245 KS uz maksimalni obrtni moment od 400 Nm koji se prenosi na prednje točkove pomoću šestostepenog DSG mjenjača. Emisija CO2 iznosi oko 30 g/km po WLTP standardima što zadovoljava stroge Euro 6d norme.

Octavia RS iV koristi baterije kapaciteta od 37 Ah i 13 kWh što je dovoljno za autonomiju od 60 km po WLTP standardima. U Sport modu, Octavia RS iV ima maksimalnu snagu i do 100 km/h ubrzava za samo 7,3 sekunde, a postiže maksimalnu brznu od 225 km/h.