Kategorije
Škoda

ŠKODA ENYAQ ĆE IMATI ZADNJI POGON I PET NIVOA PERFORMANSI

Enyaq iV najavljen kao najsnažnija Škoda ikada

Škoda Enyaq će biti prvi električni automobil češke kompanije koji će biti u potpunosti razvijen „od nule“. Električni Citigo je adaptiran za električni pogon, dok će Enyaq biti potpuno novi model, bez dodirnih tačaka sa nekim od postojećih modela iz Škode. Nakon što su nam ranije ove godine otkrili njegovo ime, Enyaq je sada zvanično prikazan u nekoliko teasera.

Škodin novi električni automobil će dijeliti platformu i određene mehaničke komponente sa Volkswagenom I.D.4, a naravno radi se o MEB platformi na kojoj su bazirani gotovo svi električni modeli iz VAG koncerna. Prve informacije iz Škode čine Enyaq veoma zanimljivim modelom već u startu, obzirom na to da je najavljen kao najsnažnija Škoda u historiji.

U svojoj najsnažnijoj varijanti sa dva elektromotora, Škoda Enyaq će razvijati čak 302 KS, te bi bilo u potpunosti ispravno da nosi oznaku RS. Enyaq će biti ponuđen u nekoliko varijanti sa razlikom u snazi i dometu. Kupci će moći da biraju između tri veličine baterija. Bazni model će koristiti bateriju od 55 kWh sa dometom od 340 km, a snaga elektromotora iznosi 146 KS koje će se slati na zadnju osovinu. Srednji nivo koristi bateriju od 62 kWh što je dovoljno za 390 km dometa uz 177 KS. Najviši nivo koriti bateriju od 82 kWh koja je dovoljna za domet od 500 km, a snaga iznosi 201 KS.

Kada govorimo o verzijama s pogonom na sva četiri točka, kupci će imati izbor između već pomenutog Enyaqa sa 302 KS i nešto slabije verzije sa 261 KS. Najsnažnijem Enyaqu, za sprint do „stotke“ biće potrebne 6,2 sekunde, a maksimalna brzina će mu iznositi 180 km/h. Uz veću snagu, dolazi nešto manja autonomija koja iznosi 460 kilometara.

Škoda planira da predstavi model Enyaq do kraja ove godine kada će biti i pokrenuta proizvodnja, dok će prodaja ovog automobila krenuti početkom 2021. godine.