Kategorije
Škoda

ŠKODA OBJAVILA PRVE SKICE NOVOG MODELA FABIA

ŠKODA OBJAVILA PRVE SKICE NOVOG MODELA FABIA

ŠKODA AUTO objavljuje skice dizajna za predstojeću četvrtu generaciju modela FABIA. Popularni mali automobil češkog proizvođača biće znatno veći, dinamičniji i izražajniji od svojih uspješnih prethodnika. Prebacivanjem na modularnu platformu MQB-A0 Volkswagen grupe omogućene su nove proporcije i još više prostora za putnike i prtljag. Dodatni naglasci uključuju oštro iscrtana prednja i zadnja svjetla koja imaju LED tehnologiju. Svjetska premijera nove ŠKODA FABIA održaće se ovog maja.

Dvije skice dizajna prikazuju jasne, moderne i dinamički iscrtane linije nove ŠKODA FABIA. Četvrta generacija biće 111 milimetara duža i 48 milimetara šira od svog prethodnika. Ovo je prvi put da će se nova FABIA temeljiti na modularnoj platformi MQB-A0 Volkswagen grupe. Pored još više prostora za putnike, ovo prtljažniku dodaje još 50 litara. Dijagonalni pogled s prednje strane nudi prvi uvid u ravna prednja svjetla i široku rešetku koja ima sportski, elegantan izgled s hromiranim okvirom i crnim rebrima. Veliki točkovi takođe naglašavaju moćan izgled.

Izduženi krovni spojler osigurava izvrsnu aerodinamiku zajedno sa aerodinamički optimizovanim spoljašnjim retrovizorima.

Ostale skice daju detaljniji uvid u moderne svjetlosne jedinice nove ŠKODA FABIA. Moduli djeluju kao blokovi leda u oštro izrezanim prednjim LED svetlima koja se protežu sve do ŠKODA rešetke. Može se vidjeti i modul dnevnog svjetla u obliku slova L. ŠKODA kristalni elementi mogu se pronaći i na grafikama izrazito ravnih zadnjih svjetala koja će biti dostupna u full-LED verziji.

Čak i sa prvom generacijom, koja je predstavljena 2000. godine, za približno osam godina proizvedeno je 1,79 miliona jedinica, dok je druga generacija predstavljena na sajmu automobila u Ženevi 2007. godine pronašla put do ukupno 1.704.000 kupaca. Treća generacija lansirana 2014. nastavila je priču o uspjehu i postala drugi najpopularniji ŠKODA model poslije modela OCTAVIA. Ukupni obim proizvodnje češkog proizvođača od više od 4,7 miliona FABIA, do danas je nadmašio jedino model OCTAVIA.