Kategorije
Škoda

ŠKODA OCTAVIA OSVOJILA RED DOT NAGRADU ZA DIZAJN

Treća Red Dot nagrada u historiji modela i četrnaesta za Škodu

Škoda Octavia četvrte generacije osvojila je Red Dot nagradu za dizajn. Škodin best-seller je dobio novu potvrdu za svoju izvrsnost, a ovogodišnja nagrada je treća po redu za ovaj model. Sve je počelo 2006. godine kada je prvu nagradu za Škodu donijela Octavia Combi druge generacije, a zatim su tu nagradu osvajali modeli Roomster (2007.), Fabia II (2008.), Superb II i Yeti (2010.), Rapid (2013.), Rapid Spaceback (2014.), Fabia III (2015.), Superb III (2016.), Kodiaq i Octavia III Combi (2017.), Karoq (2018.) i Scala (2019.).

Christian Strube, član Škodinog upravnog odbora za tehnološki razvoj je izjavio:

„Mi u Škodi svojim kupcima nudimo izvanrednu vrijednost za njihov novac. To se ogleda u prostranosti naših automobila, izvrsnoj svakodnevnoj upotrebljivosti kao i konzistentnoj dizajnerskoj filozofiji čiji su osnovni elementi „kristalni“ i „iznenađujući“. Osvajanje Red Dot nagrade za novu Škodu Octaviju je potvrda da je naš dizajnerski tim uradio odličan posao.“

Aktuelni dizajnerski smjer kojim se Škoda kreće je definisan skulpturalnim elementima, preciznim linijama i podebljanim površinama, ističući dinamičnost i cestovnu nadmoć. Nova pradnja maska i oštro definisana, uska prednja svjetla s LED tehnologijom za kratka, duga i dnevna svjetla su dio standardne opreme. Kao alternativa, dostupna su i full-LED Matrix svjetla sa karakterističnim svjetlosnim znakom. Iznutra, Škoda koristi materijale iz viših segmenata. Panel s instrumentima je podijeljen u nekoliko nivoa, a centralna konzola je proširena i praktičnija. Uz dvokraki redizajnirani volan, intuitivno korištenje svih tipki na njemu je ergonomski prilagođeno i značajno olakšano za svakodnevnu upotrebu.