Kategorije
Škoda

Škoda proslavlja 125 godina postojanja

Škoda Auto u 2020. godini slavi 125 godina postojanja. Svoj „život“ je započela pod nazivom Slavia i isprva su se bavili proizvodnjom bicikala, dok je fabrika Laurin & Klement davne 1899. godine postala prva fabrika motocikala u Austro-Ugarskoj. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1902., upisuju se u historiju jer su proizveli prvi motocikl sa V-twin motorom. Samo pet godina poslije, Laurin & Klement postaje jedan od prvih proizvođača koji su napravili osmocilindarski motor.

1925. godine, brend Laurin & Klement se spaja sa kompanijom Škoda, baziranom u Pilsenu. Škoda Auto je nastavio njegovati tradiciju novih ideja i inovacija u autoindustriji. Prije Drugog svjetskog rata, najpopularniji modeli su bili Popular, Rapid, Favorit i Superb. Škoda Auto je svoj procvat doživjela kada su postali dio Volkswagen Grupacije. Historijski momenat se desio 1991. godine, a prvi model koji je proizveden pod novim vodstvom je Felicia, 1994. godine. Mali hečbek s prednjim pogonom je nastavio put Škode Favorit koja je predstavljena 1987. godine.

Zvijezda je rođena 1996. godine. Upravo te godine je debitovala Octavia, kompaktna limuzina. Niko nije mogao da nasluti da će upravo Octavia postati najznačajniji model ovog brenda koji drži i titulu najprodavanijeg automobila u nekoliko evropskih zemalja. Trenutnu ponudu Škode čine Citigo, Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq i Kodiaq.

U 2019. godini, Škoda je označila početak novog poglavlja za kompaniju predstavivši svoje prve hibridne i električne izvedbe postojećih modela. Tu čast da ponesu titulu Škodinih „pionira“ dobili su Citigo e iV, potpuno električni automobil, dok je prvi hibrid Superb iV. Krajem godine, predstavljena je i nova, četvrta generacija Octavije koja će takođe biti dostupna kao punjivi hibrid.