Kategorije
Škoda

ŠKODA VAS UČI KAKO SE ZAŠTITI OD ZARAZE U AUTOMOBILU

Bićemo jasni – ostanite kod kuće. Naravno, ukoliko to mogućnosti ne dozvoljavaju, zaštitite se na adekvatan način kako biste smanjili mogućnost zaraze korona virusom. ŠKODA vas uči kako da provedete sve potrebne mjere zaštite u vašem automobilu koji itekako može biti opasno mjesto ukoliko se ne postupa pravilno. Obratite pažnju na površine koje najviše dodirujete u vašem automobilu. One su na fotografiji markirane zelenim oznakama i predstavljaju najopasnije tačke u unutrašnjosti automobila.

Na unutrašnjem dijelu vrata, najčešće dodirujemo samu ručku za otvaranje kao i komande za podizanje i spuštanje stakala.  S lijeve strane ispod volana se nalaze tipke za uključivanje i isključivanje elektronskih asistencija, koje nešto rjeđe diramo, ali je dovoljan i jedan kontakt kako bismo virus ostavili i na tim površinama.

Glavna veza između automobila i vozača je upravljač. U ovisnosti od stila vožnje, držite ga s obje ruke ili jednom. Preporučujemo vam da osim markiranih mjesta, dezinfekcionim sredstvom prebrišete kompletno kolo upravljača kako biste bili u potpunosti sigurni da je vaš upravljač „čista zona“. Osim upravljača, najčešće dodirujemo ručicu mjenjača. Naročito ako se radi o vozilima opremljenim manuelnom transmisijom, taj kontakt je učestaliji nego inače. U gradskoj vožnji je kontakt s ručicom mjenjača je najizraženiji zbog čestih semafora i gradske gužve. Upravo zbog toga, ručica mjenjača je sljedeća stavka na koju trebate obratiti pažnju. I na kraju, moderni automobili često su opremljeni ekranima na dodir. Ni slučajno nemojte zaboraviti dezinfikovati i tu površinu koju takođe često dodirujete.

Nakon završetka pandemije virusa COVID-19, preporučujemo da svoje automobile odvezete na detaljno dubinsko pranje, kao i da zamijenite filtere zraka. Ne prepuštajte ništa slučaju i na vrijeme poduzmite sve mjere kako biste zaštitili sebe i svoje saputnike u automobilu.